Vin

Att investera i vin är faktiskt inte så enkelt som det kan låta. Man skulle kunna tro att det räcker med att köpa de dyraste flaskorna i Systembolagets beställningssortiment, vänta i femton år, och sälja dem på auktion med vinst. Inget kunde vara längre från sanningen.

Vilka viner ska man investera i?

Att investera i vin kräver, som för de flesta andra investeringsobjekt, grundläggande kunskap om man inte ska förlora pengar, och stor kunskap för att man ska kunna tjäna på det. En fördel med vin är dock att ens tillgång alltid kan konsumeras med njutning om den inte går att sälja till rimligt pris.

Distrikt

När det gäller investeringsviner är kvalitet a och o. Bara ett fåtal distrikt och ett fåtal årgångar kommer på fråga, och i dagsläget är det bara de finaste vinerna från Bordeaux, Bourgogne och möjligtvis ett fåtal från Rhône som kan komma på fråga. Vissa menar att Champagne har en investeringspotential då denna produkt per geografisk definition har en begränsad produktion, men det finns som du ska få se även saker som talar emot Champagne.

Viner från "Nya Världen" lämpar sig än sålänge inte som investeringsobjekt trots att deras kvalitet har förbättrats avsevärt på senare år. Detta beror på att produktionen är mycket hög, och när utbudet matchar eller överstiger efterfrågan sker sällan några värde- eller prisökningar.

Årgångar

Inom vinproduktion kommer det ibland år då alla produktionsförhållanden är optimala. Under dessa år produceras viner av högre klass än vanligt, och dessa lämpar sig naturligtvis bättre för investering än andra. Några Bordeaux-årgångar att hålla ögonen på är 1982, 1990, 1995, 2000, 2003 och 2005.

Mängd

Det tredje man behöver ha koll på är produktionsmängden. Viner som produceras i stor upplaga har aldrig samma investeringspotential som viner som bara produceras i ett fåtal fat.

Lagringspotential

Ett fint rött vin dricks sällan inom tio år från tappning vilket innebär att mängden flaskor under denna tid kommer att hållas relativt konstant. Efter ett decennium börjar en del flaskor försvinna då innehållet dricks upp, och precis som vanligt gäller lagen om tillgång och efterfrågan. När tillgången minskar stiger priset, och du kan alltså behöva hålla kvar dina flaskor under lång tid innan du kan få avkastning. Spekulera därför inte i vin med pengar som du kan behöva de närmaste åren.

Relativt dålig lagringspotential gör Champagne till en riskfylld investering trots att många andra kriterier uppfylls.

 

Hur investerar man i vin?

Vininvestering handlar som sagt inte om att köpa Systembolagets dyraste, vänta, och sälja. Det är ett långt mer komplicerat förfarande än så, och den som ger sig ut på marknaden bör vara påläst!

Om man själv vill handla med vinet bör man se till att utesluta så många mellanhänder som möjligt. Allra helst ska man köpa direkt från tillverkaren, men i de fall det inte är möjligt bör man åtminstone försöka köpa direkt av importören. Det finns även vinmäklare som till exempel WineFinder genom vilka man kan köpa fina viner, men det man bör tänka på är att alla mellanhänder gör en vinst, och deras vinst förminskar din vinst.

I England är intresset för vininvestering stort, och även för svenskar finns möjligheten att köpa viner på den engelska vinbörsen Liv-ex och dessutom hyra förvaring och lagring på plats i landet. Detta gör att man slipper både frakt, tullar och moms vilket kan bidra till att sänka inköpskostnaderna rejält.

Om man köper vinet själv bör man ha lämplig förvaring för det. Väl lagrade viner betingar alltid högre priser än dåligt lagrade, och en bra vinkyl är en relativt liten investering i sammanhanget. Den ambitiöse samlaren skaffar sig naturligtvis tillgång till en vinkällare.

För den som ser vin enbart som en ekonomisk investering och värdebevaring finns det ett mindre antal vinfonder som man kan köpa in sig i. Se till exempel Fine Rare Wine, International Wine Investment Fund eller Vintage Wine Fund.

 

Vidare läsning

En bra sida för den som vill lära sig mer om ämnet är Köpa vin på Nätet. Där får man lära sig mer om att köpa och äga vin själv.

 

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.